Et tværgående samarbejde giver nye ’grønne’ udviklingsmuligheder

Hos Leth Beton A/S i Bedsted er der ca. 240 ansatte og virksomheden fremstiller betonvægge, træelementer samt altaner, elevatorskakte, søjler, bjælker og trapper til alle former for byggerier.

Men i 2022 fik Leth Beton gang i et nyt projekt i samarbejde med Hvidberg A/S i Struer. Det drejede sig om genbrug af mursten fra byggerier, der skal rives ned.

-Vi arbejdede en del med at forbedre vores miljøaftryk, fortæller driftsdirektør og medejer Henrik Egelund bl.a. ved at starte op med lave træelementer for at kunne tilbyde råhuse med et reduceret CO2 aftryk, hvor man får optimal anvendelse af råvarer og gode indeklimaegenskaber. Men vi var også interesseret i en leverandør, der kunne aftage vores restbeton.

I den forbindelse fik vi en snak med Flemming Hvidberg fra Hvidberg A/S, men snakken kom til at handle om noget helt andet end beton. Vi havde en helt særlig kunde i København, der var i gang med et kæmpeprojekt – UN17 Village.

UN17 Village er det første byggeri i verden, der skabt ud fra en komplet metode adresserer og inkorporerer FNs 17 verdensmål i én helhedsløsning. Denne tilgang til fremtidens byggeri søger nye standarder og samarbejder med en ambition om at fremme den sociale, miljømæssige og økonomiske bæredygtighed.

Vi skabte en dansk terrazzo
Vores bidrag til projektet blev trapperne – sammen med Hvidberg A/S fik vi skabt en dansk terrazzo lavet af røde og gule mursten fra nedbrydningsprojekter. De brugte mursten knuses sammen med bl.a. mark sten, glas og beton, der hentes i lokalområdet og støbes til en terrazzo-lignende materiale, som er meget populært til bl.a. trapper i større ejendomme.

I 70’erne var terrazzo et materiale fra Italien, der var meget populært på bl.a. badeværelser – det er både flot og har en fantastisk holdbarhed. Det er blevet meget moderne igen men er også en dyr løsning, hvis man skal hente det hjem fra Italien.

At lave terrazzo er ikke en helt enkel proces. Mursten fra forskellige byggerier har forskellige farver og fasthed afhængig af brændingen. Det betyder at kun sten fra samme byggeri kan bruges, og det krævede en længere udviklingsindsats at få skabt et homogent resultat til UN17. Det er et projekt, vi har arbejdet på over lang tid, men nu synes vi også resultatet er der, hvor vi godt kan lide at være.

Genanvendelse er vejen frem
Flemming Hvidberg fra Hvidberg A/S har nydt det gode samarbejde med Leth Beton. – Det var en super spændende ide, som de kom med fra Leth Beton. Det er ikke hver dag en sådan udviklingsopgave kommer forbi, og den passer perfekt til os, fordi vi nu har den nye plads. Her kan vi sikre en ordentlig sortering og opbevaring af stenene. De må ikke blive blandet med andet materiale, og det er noget vi kan klare her. Der er mange processer i fremstillingen, og det har været nyt for os, men bestemt noget vi kan håndtere.

Selve projektet, med genanvendelse af de materialer vi nedbryder, er jo også den vej, vi ønsker at gå hos Hvidberg A/S. Det gør vi jo også bl.a. gennem etableringen og samarbejdet med Bærebyg, og vi håber da på at andre lignende projekter kigger vores vej i fremtiden, slutter Flemming.

Det grønne giver en konkurrencemæssig fordel
– Hos Leth Beton begyndte vi at lave klimaregnskab for to år siden og har meget fokus på grønne tiltag, fortæller Henrik. Der er meget arbejde i det, men det giver os også en konkurrencemæssig fordel. Det er en helt anden tilgang rent medarbejdermæssigt og det har krævet en omstilling. I dag har vi mange flere akademikere ansat. At arbejde med sporbarhed og klimaregnskab kræver nogle andre kompetencer, end dem vi har haft i virksomheden indtil nu.

Når vi laver byggerier er det for det meste store projekter – Aldi i Struer er et eksempel på et af de mindre, og det krævede mere end 2500 siders dokumentation. Her er det ikke nok med dygtige håndværkere, vi skal have en god blanding af akademikere og fagfolk.

Leth Beton leverer byggeløsninger til byggerier i hele landet, men vi arbejder primært med leverandører fra det lokalområde, vi er en del af. Vi synes det giver mening – her er en kultur og en kemi som passer til os. Vi har været medlem af Struer Erhvervsforening i 3 år nu, og det har afstedkommet en del samarbejder i Struerområdet. Udover Hvidberg A/S arbejder vi bl.a. med Jysk IT Partner og Content Crew. Det sker med en snak henover bordet til de forskellige arrangementer, og det har vi fået rigtig meget ud af, slutter Henrik Egelund.

Andre nyheder

VÆKSTKONSULENT – Stillingsopslag

Vil du være med til at booste virksomhederne i Struer Kommune?  ANSØG HER Vi søger en vækstkonsulent, der brænder for at udvikle virksomheder, facilitere og

Nyhedsbrev #2, 2024

Læs indkaldelse og program for generalforsamling i april og hør mere om bl.a. den nye lokale ingeniørtrainee uddannelse på VIA, en ny jobportal for de

Ny lokal ingeniørtrainee uddannelse

I august 2024 åbner VIA en ny form for ingeniøruddannelse, der finder sted helt ude på arbejdspladserne. Det er en kombination af selvstudie, online undervisning

Har du input til os

Har du informationer, nyheder, eller omtale, der kan være af interesse for Erhvervsforeningens medlemmer, er du meget velkommen til at tage fat i os. Så vil vil sørge for historien bliver spredt her på siden.

Kontakt:  kom@struererhvervsforening.dk